Oralul sau Competenţe lingvistice - Lost in Amsterdam

15.02.2010

Oralul sau Competenţe lingvistice

După o scurtă pauză de blogăreală, revin în forţă pentru a vă mai stresa puţin cu unele din păţaniile mele.

Ca orice elev care se află în perioada examenelor de BAC, astăzi m-am prezentat şi eu frumuşel la proba de ORAL-Limba şi literatura Română. Evident, cum se întâmplă peste tot in România, orele nu au fost respectate, de altfel nici grupele iniţiale, dar mai avem până să vă povestesc despre exmaniarea competenţelor.

Eu fiind programată la ora 15, în mintea mea mi-am organizat timpul în aşa fel încât să fiu prezentă la liceu măcar cu o oră înainte..dar GREŞIT..între timp sunt sunată de către un coleg pe la vro' 12: "VINO REPEDE,ACUM!!" . Bunnn, stai aşa că nu-i aşa, urăsc fazele de genul acesta. Mă îmbrac repede, sar într-un taxi, and LET'S GO, BABY!! Emoţiile de început nu prea au fost, decât gândul să ajung la timp, ştiind că punctualitatea nu este chiar punctul meu forte.

Don' taximestrist, ca să mai scoată şi dânsul un ban cinstit, a ales drumul cel mai lung şi aglomerat, în ciuda faptului că i-am spus "Trebuie să ajung cât mai repede la liceu pentru aşa zisul examen!".. eu am vorbit, tot eu am auzit :-J.
Deschidem pe parcurs o discuţie despre ŢIGANI şi ÎNVĂŢĂMÂNT, ca să mai uit de nervii pe care tocmai mi-i făcuse ocolindu-mă prin toată Colentina posibilă :)). Omu' îmi spunea cum că pe timpul lui Ceaşcă, stăteau sticlele cu lapte pe stradă, însă nimeni nu punea mâna să ia deşi zona era plină de gipsy.. ( poate nu le plăcea laptele..) şi că el îşi doreşte democraţie dar cu anumite reguli stricte ca acele reguli de ATUNCI ( huh?! ). În altă ordine de idei îmi explica despre criza financiară, apoi că anumiţi prieteni de ai lui au făcut împrumut la bancă doar pentru a pleca în vacanţte, respectivii neavând o casă a lor, se mutau când "la ai lui" cand "la ai ei", plus doi copii. Interesant cum unii se lasă purtaţi de vântul ăsta al vieţii... Şi cum ne apropiam de liceu, pe-un ton superior mi se adresează " Eh.. ştiu şi cum e cu învăţământul ăsta, nu tre' să-mi mai spui pentru că şi fi-mea de clasa a9a mi se plânge mereu", în capul meu fiind următoarele " de ce ar putea să se plangă un copil de clasa a9a??". Mie mi-a plăcut, am fost fericită atunci, cunoşteam din ce în ce mai multă lume.

Revenid la Competenţele noastre.
Ajung, toată lumea sare pe mine: " INTRĂĂĂĂĂ!" , îmi aleg un subiect - STILUL JURIDIC, super! exact ce nu repetasem, ştiu că nu e mare filosofie, dar d'eh, evident n-a fost de ajuns doar ce am ştiut eu.
Îmi schiţez 2-3 idei pe ciornă pe care aveam să le dezvolt, despre opinia mea în legătură cu dreptul la bunăstarea copiilor, acesta fiind punctul doi al bileţelului meu.
Vine rândul meu, citesc textul, desigur întreruptă de câte un comentariu total pe lângă subiect, între profesoare, termin într-un final şi încep prin a încerca să răspund la întrebări, spun a încerca datorită faptului că stimata mea doamnă profesoară nu mă lăsa să-mi termin ideea şi tot vorbea în locul meu, adăugând evaziv să vorbesc şi eu să n-o las numai pe ea, ceva foarte drăguţ!!
Se încheie prima parte cu JURIDICUL, la care nu aveam foarte multe de zis, dar a trebuit să mă adaptez situaţiei şi să rămân sigură pe mine în continuare.
Ajung la OPINIA MEA, arunc o privire peste ideile scrise în fugă pe foaie, dorind ca discursul să-l ţin liber, nu citind de pe foaie, cum au facut restul candidaţilor. Profa, logic vede că nu am scris foarte mult pe foaie şi-mi reproşa că nu m-am pregătit, în timp ce-mi lua ciorna şi uitându-se la notiţele mele, îmi zice că mă cam joc cu cuvintele şi să am grijă cum le folosesc, totul pe un ton de reproş, atunci siguranţa mea a plecat aşa frumos să se plimbe prin ninsoare, eu tot încercând să-mi susţin părerea, dar..prea târiu fiindcă deja intreruperile erau destul de enervante şi nervii sau emoţiile mele cam vizibile.

Şi să nu uit, a mai fost o fază destul de "hazlie" în care o elevă nu ajunsese încă la liceu pentru a da şi ea ca tot copilu' de clasa a12a, proba orală, iar o colegă foooarteee "binevoitoare" de-a ei, vine repejor şi le spune profelor din comisie că eleva X a fost vazută pe MESS la ora respectivă şi că nu prea îi pasă să ajungă cât mai repede la liceu, la care una dintre doamnele de la catedră cu nonşalanţă exclamă ca n-are chef să mai stea după ce termină cu toţi cei care mai erau în sală, pentru că este foarte răcită şi n-o interesează cum face ca respectiva să ajungă în timp, deşi fata in cauză avea de susţinut proba la ora 16.

În sfârşit totul se termină cu un "avansat", puţină dezamăgire, dar am uitat totul când am ajuns la o cafea şi un cookie, în Spring cu prietenii.

Concluzia fiind că, dacă înainte când oralul chiar conta era tratat cu indiferenţă de către profesori, acum totul e luat ca pe o glumă proastă sau un banc sec.

Mă întreb , cine este de vină pentru tot ce se întâmplă? Comentarii