Fără vicii am fi doar nişte roboţi - Lost in Amsterdam

03.03.2010

Fără vicii am fi doar nişte roboţiPresupun că v-aţi dat seama despre ce este vorba în acest post. Dap! Chiar despre ele..viciile.
De ce? Pei mă uitam acum la o sticlă de apă plată, Dorna, cumparată de Terasa Veche unde am făcut o oprire pentru mărţişorul Ralucăi şi-un pahar de vorbă alături de-o ceaşcă de ..CAFEA! Aşa cum m-am obişnuit de mult timp să-mi savurez fericirea, la cană sau ceaşcă, alături de-un pahar cu conţinut incolor si inodor cu un conţinut mediu de substanţe minerale.

Numele meu este Izabella şi sunt dependentă de cafea.

Este bună, energică, îmi face ziua frumoasă şi însorită chiar şi când toarnă cu găleata, nu mă critică, nu mă iubeşte, pur şi simplu mă simt bine s-o ştiu în organismul, sângele, corpul meu. Am început timidă prin clasa a opta sau a şaptea, spre ruşinea mea nu am o orientare foarte bună în timp, şi m-am specializat în domeniul bătului cafelei într-a noua, iar în cultura ei în a zecea, vacanţa de vară spre a unşpea, lucrând... unde altundeva decât într-o cafenea, aceea fiind Starbucks, una dintre cele mai mari iubiri ale mele. O experienţă frumoasă, obositoare, distractivă şi bănoasă în opinia mea la vremea aceea, dar mai multe despre job-ul meu de vară dacă vă interesează în alt post, CEREŢI ŞI VI SE VA DA! :))

Cota maximă a fost atinsă cred că pe undeva la 5 ceşti într-o zi, reacţia fiind una de titirez turbat mega extra agitat.
Ce se întamplă dacă nu beau? Ştiu că este totul în mintea mea, sau cel puţin aşa cred...dar devin irascibilă, mofturoasă, n-am vlagă. necomunicativă şi lista poate continua... nu vreau să vă mai sperii mai mult de atât :D:D.

Nu consider a fi un drog, ci o necesitate, nu cunosc persoane care să moară din aşa ceva.

Dar iată ce spun specialiştii.. nişte mituri şi adevăruri:

Cafeaua produce dependenţă. -  Cafeaua în mod normal nu produce dependenţă, nefăcând parte din substanţele cu potenţial de drog. Aşadar, consumând două ceşti de cafea pe zi nu veţi avea o astfel de problemă. Însă cafeaua poate induce un fel de dependenţă, indirect, prin faptul că ea conţine cafeină, o substanţă nootropă cu afinitate pentru creier, având capacitatea de a trece de bariera hematoencefalică şi de a pătrunde în creier unde işi exercită efectele stimulante pe sistemul nervos.Însă creierul are capacitatea de a crea toleranţa la consumul de cafea, în sensul că receptorii devin insensibili după un timp, astfel că persoana respectivă are tendinţa de a creşte consumul de cafea pentru a obţine aceleasi efecte stimulative la nivelul sistemului nervos.

Cafeaua decafeinizată este mai bună

Unele persoane, fie din propria lor dorinţă fie datorită unor afecţiuni care necesită întreruperea consumului de cafea, consideră că ar fi mai bine să bea cafea decafeinizată. De fapt, chiar şi cafeaua decafeinizată conţine cafeină, însa în catităţi mai mici, cam o treime din concentraţia de cafeină continută de o ceaşca de cafea normală. Astfel, dacă beţi aproximativ 5 ceşti de cafea decafeinizată aproape că aţi atins concentraţia de cafeină conţinută în două ceşti de cafea normală. De aceea medicii recomandă persoanelor cu risc să nu consume cafea de nciun fel.

Cafeaua induce insomnie:  două ceşti de cafea băute în cursul dimineţii nu duc la insomnie, aceasta pentru că timpul de metabolizare al cafeinei în ficat este relativ scurt, având un timp de înjumătărţire de 5-6 ore.Dacă însă beţi cafea în cursul după-amiezei sau chiar seara este firesc ca somnul să fie “alungat” până noaptea târziu.

Cafeaua are efect purgativ


Se poate renunţa brusc la consumul de cafea

Cafeaua prezintă efecte negative asupra sănătaţii ... daca exagerezi ORICE DĂUNEAZĂ!

Susţin cafeaua deoarece : 

- Îmbunătăţeste tonusul psihic bazal
- Creşte starea de alertă, stimulând capacitatea de reacţie şi adaptare
- Reducerea stării de oboseală, fiind indicată persoanelor ce depun un efort intelectual intens, de exemplu studenţilor în sesiune
- Stimulează metabolismul general
- Creşte capacitatea de memorare şi atenţia ( CHIAR SUNT MAI ATENTĂ LA ORELE DE MATE ! )
- Creşte capacitatea de luptă a sistemului imunitar
- Este benfică în alergii, scăzând capacitatea de eliminare a histaminei
- Este utilă în depresii
- Are capacităţi antiinflamatorii, apărând organismul de infecţii
- Stimulează funcţiile digestive, de purgaţie şi este de asemenea un uşor diuretic
- Este un bun protector pentru bolile cardio-vasculare, boala Parkinson, diabetul zaharat de tip II, cancer, boli hepatice.
 Sursă 
Acum..care sunt viciile voastre?
Comentarii